Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Lär känna våra elitaktiva - Ida Thunberg
2018-09-24 12:32
Lär känna våra elitaktiva - Ida Thunberg

Lär känna våra elitaktiva – Ida Thunberg


Ida är född och uppvuxen Avesta i dalarna, en kommun belägen utmed Dalälven. Ida kom tidigt igång med friidrotten, inspirerad av sin äldre bror Alexander och mamma Katarina som tidigare ägnat sig åt friidrott. Det märktes redan från början att hon var en tävlingsmänniska och redan vid 6 års ålder började Ida tävla i både F7 & F9 klasserna. Ida sökte konkurrens redan från början och det var därför naturligt att tävla mot äldre. Ida säger själv att hon alltid velat ha seriös träning och push i träningen, därför dröjde det inte länge förrän hon började i storebror Alexanders grupp som leddes av mamma Katarina. Trots sin explosiva förmåga var det längre löpning som var inkörsporten för Ida till friidrotten. Idas moderklubb och klubben som hon tränade och tävlade för i sina ungdomsår var IK Stål, en tid som hon beskriver med glädje. Ida kom dock till en punkt där hon kände att hon behövde ett ekonomiskt stöd för att kunna fullfölja sin satsning och KFUM Örebro Friidrott blev valet.


Mamma Katarina har alltid varit Idas tränare och är så än idag. Ida har även mycket hjälp av sin styrkecoach Gunnar Martinsson som började hjälpa henne vid 12 års ålder med styrketräning. Ida beskriver samarbetet som väldigt bra där mammas och Gunnars tänk klickar bra och hon upplever det som att hon har ett bra stöd runt omkring sig. Ida kände aldrig att friidrottsgymnasium var ett alternativ för henne. Hon trivdes väldigt bra hemma med det stöd hon hade.


När jag ställer frågan hur stor del friidrotten utgjort av Idas liv så säger hon att hon alltid varit ganska avskärmad då hon satsat så mycket på friidrotten. Vänskapskretsen utanför friidrotten har varit begränsad, men Ida har aldrig känt något behov av att ha massa folk runt omkring sig. Skolmässigt har det alltid fungerat bra för henne även om hon ibland känt att hon behövt kämpa lite mer än andra med skolgången. Detta är dock aldrig något som gått ut över hennes satsning.


Ida har alltid provat alla möjliga grenar och därför föll mångkampen sig naturlig för henne. Sin första 7 kamp gjorde Ida som 14 eller 15 åring och hon fastnade för det med en gång. Ida nämner dock att hon har några favoritgrenar och dessa är häcklöpning och spjutkastning, två grenar som även sticker ut i hennes mångkamp, som extra bra. Häcklöpningen har Ida alltid kört och började redan vid 6 - 7 års ålder. Hon hade lätt för det med en gång och med efterföljande framgångar fastnade hon för det ännu mer. Även i spjutkastningen var hon var väldigt tidigt bra och det syntes att hon hade en bra kast-arm.


De första stora framgångarna i friidrott kom 2014 och det var på 60m häck där allt bara släppte och hon sänkte sitt personliga rekord rejält på häcken. Ida har alltid haft små progressioner från 2014 och framåt vilket varit bra för hennes motivation. Det var även på inomhus ungdoms SM 2014 som Ida tog sin första medalj, där det blev ett guld på 60m häck. Utomhus fortsatte framgångarna med guld på 80m häck, i spjut och i mångkamp. Efter det har Ida fortsatt rada upp medaljer på SM sammanhang. År 2015 fick Ida sin första stora landslagserfarenhet då hon blev uttagen till Europeiska Ungdoms-OS i Georgien, där hon blev 7a i spjut och 4a i stafetten. Efter det har Ida deltagit i en rad olika landslags-sammanhang, där hon bland annat blev 8a i Georgien på JEM i mångkamp och nådde en 11e plats på JVM i Finland i år (2018). Hon var mycket nöjd över sin insats i de flesta grenar i Finland, men sedan var det några hon var mindre nöjd med där hon kände att hon kunde presterat bättre.


Vid frågan vad det är som driver Ida med friidrotten så menar hon att hon älskar variationen och att målsättningar och progression är en viktig aspekt för henne. Ida menar även att det är skönt att hon fortfarande inte haft några stora skador som hållit henne borta från friidrotten. Ida nämner även att yttre motivation aldrig har varit viktigt för henne. Hon sätter upp mål och för henne är det nog motivation i sig med att sträva mot sådana målsättningar.


Ida säger själv att hon aldrig haft några mentala dippar egentligen. Redan från tidig ålder fick hon hård konkurrens och har aldrig haft en rädsla för att förlora utan har istället sporrats av utmaningar. Enligt Ida själv har hon aldrig varit så tjejig av sig utan har alltid hängt med sin bror och testat mycket killgrejer. Idas vänskapskrets har alltid till stor del bestått av killar också. Hon har alltid varit mentalt stark och trott på sig själv. Hon vet vart hon skall och tror fullt ut på sin potential.


Vi kommer in på frågan varför Ida valde att byta till KFUM Örebro Friidrott. Hon säger själv att bytet har känts väldigt bra och att hon fått tillgång till en bra hall med mycket trevligt folk runt omkring sig. Hon tycker att föreningen har trevliga anställda och att andra tränare i föreningen har ett trevligt bemötande gentemot henne. Ida har nyligen även flyttat hit till Väster i Örebro med mamma Katarina och det har känts väldigt bra. Hon kan nu få mer tid i friidrottshallen vilket börjar bli allt viktigare nu när hon blir äldre. Det sparar mycket tid och kostnader att inte behöva resa. Hon tror att detta är rätt steg för hennes karriär långsiktigt. Innan har det varit mycket träning i gymnastikhall, vilket är mycket bra för yngre friidrottare, men när man börjar komma upp i ålder och nivå krävs annan utrustning för att kunna optimera satsningen. Ida känner även att det är skönt att inleda ett nytt kapitel i livet, men saknar givetvis sin familj och sin lilla hund i Avesta. Hon var i behov att något nytt både för sin satsning och i det övriga livet.


När vi pratar om vad Ida gör utöver friidrotten blir det allt mer tydligt hur målinriktad hon är som person. Hon menar att friidrotten alltid varit det centrala för henne och att hon däremellan prioriterat återhämtning. Ida jobbar vid sidan av friidrotten och är idag vikarie på en förskola. Hon trivs mycket bra med sina arbetskollegor, men det är lite mer arbetsmängd än vad hon hade räknat med. I oktober kommer det dock att dras ner något på arbetsmängd inför höstens satsning. Hon gillar att kolla på tv och tycker väldigt mycket om att vara med sin pojkvän Kevin som bor i Västerås dit hon ofta åker och hälsar på. Kevin har full förståelse för Idas satsning och supportar den fullt ut. För Ida är Kevins stöttning väldigt viktigt och hon uppskattar mycket att han alltid är på plats och hejar på henne. Själv är Kevin hockeyspelare och det är förmodligen därför som han har sådan förståelse för den tid som idrotten kan ta. Ida och Kevin är även lika varandra där båda har inställningen att man antingen ger allt eller inget.


Trots sina unga år har Ida redan mycket i bagaget med bland annat ett Senior-SM guld och som ovan nämnt, flera landslagsuppdrag. Inför hösten är målsättningen att kvala till inomhus-EM i häck där det krävs 8.24s. Idas nuvarande personliga rekord är 8.32, vilket innebär att gränsen absolut är inom räckhåll. För att lyckas kommer häckträningen och styrkan att prioriteras. Ida kommer även att träna annat, men fokusen kommer att ligga på häckträningen.


Även om Ida nämnde att friidrotten alltid varit det centrala uppskattar hon verkligen sin träningsgrupp och att ha den gemenskapen runt omkring sig. Hon tycker det är skönt med personer runt omkring sig som satsar och det känns som att det gynnar hennes egen satsning. Alla pushar varandra med en härlig och bra inställning. Nu när Ida flyttat till Örebro har det blivit mer gemenskap. Utanför friidrotten är gemenskapen inte så viktig men i friidrotten är den desto mer viktig för Ida.


På lång sikt vill Ida vara med på internationella mästerskap för seniorer där finalplats på ett stort mästerskap i någon gren eller en topp 10 placering i mångkamp är långsiktiga målsättningar. För att nå dessa målsättningar har Ida lite förebilder och det är Susanna Kallur med sin fantastiska häckteknik som alltid legat som inspiration för Ida och Carolina Klüft med sin förmåga att vara bra i alla och att hon likt Ida redan från början visste vart hon skulle och var mentalt stark. Ida har träffat Susanna Kallur i samband med häckträffar vilket varit inspirerande för henne.


Avslutningsvis vill Ida ge fyra tips till yngre aktiva på väg uppåt som vill lyckas:


·       Våga prova på olika grenar och välja så sent som möjligt.

·       Sätt upp målsättningar och sträva mot dessa.

·       Tror alltid på dig själv och ge inte upp, även vid motgångar.

·       Fokusera på glädjen med ditt idrottande, för annars blir träningen lidande.


Idas meriter


2014

Guld IUSM 60mh

Guld USM 80mh,spjut

Guld USM Mångkamp

 

2015

Silver IUSM 60mh

Brons IUSM 60m

Silver IUSM Mångkamp 

Brons USM 100m

Guld USM Längd

Guld USM Spjut

Guld USM Mångkamp 

Silver USM 100mh

 

2016

Silver IJSM Längd

Brons IJSM 60mh

Brons IJSM 60m

Guld JSM Mångkamp

Silver JSM 100m

Silver JSM 300mh

Guld JSM Längd 

Silver JSM Spjut

 

2017

Brons IJSM 60m

Silver IJSM 60mh

Guld JSM 60mh

 

2018

Silver IJSM 60m

Silver IJSM 60mh

Silver JSM 100m

Silver JSM 100mh

Silver JSM Längd

Guld JSM Spjut

 

Senior SM Guld 60mh

 

Internationella mästerskap

 

2015 

U-finnkampen Spjut

Europeiska ungdoms OS 4x100m,spjut

 

2016

U-Finnkampen 100m,spjut,4x100m

Ungdoms EM Mångkamp 

Brons Nordiska mästerskapen u18 mångkamp

 

2017

Nordiska mästerskapen u20 100mh

 

2018

Nordiska mästerskapen mångkamp u20

Nordiska mästerskapen 100mh,spjut,4x100m

JVM Mångkamp


Nyhetsarkiv
Angående Coronaviruset!2020-03-20 09:21
Årsmötet!2020-03-18 14:01
Vaktutbildning2020-03-05 08:57
Fler funktionärer!2020-02-20 14:47
Häng med till Romme!2020-02-14 14:41
Personalförändring2020-02-14 07:41
Tidsprogram stavtävling2020-02-13 10:40
Öppettider Jul/Nyår2019-12-09 11:01
2019-11-20 16:25
Utbildningsvecka V.442019-10-17 11:31
Tjejforum 19 september2019-09-04 12:22
SM till helgen!2019-08-28 16:49
Utbildning 13 augusti2019-08-05 10:52
Kast-Tävling2019-07-18 19:50
KFUM-Kampen i helgen!2019-04-29 21:11
Friidrottsskolan 20192019-03-20 11:51
3 Medaljer på IUSM!2019-03-11 13:51
USM i helgen!2019-03-08 16:10
IJSM!2019-02-27 11:19
Klubb-Profil 20192019-02-14 12:40
Årsmöte 21 mars2019-01-29 15:17
Tack alla för i helgen!2019-01-15 13:47
Utbildande träning! 2019-01-08 14:36
Julavslutning2018-12-18 11:02
Tjejforum - 12 december 2018-11-28 11:12
Å-stadsloppet KidsRun!2018-08-30 11:00
SM, DM & Finnkampen2018-08-28 12:27
Föreningsvecka på ICA2018-08-28 12:23
Framgångar i helgen!2018-08-06 13:05
Tjejforum 11 Juli 19.152018-06-07 14:14
Stafett-SM & JVM kval!2018-05-29 15:49
Välkommen Emma Jansson!2018-04-20 11:13
Tjejforum 3 april2018-03-27 18:28
Händelserik helg!2018-02-12 10:17
Finnkampen.2017-07-11 15:30
Friidrottsskolan 20172017-04-04 12:50
IEM & IUSM i helgen!2017-03-06 10:27
Årsmöte 22 mars2017-02-08 08:38
Stavtävling2017-01-24 09:46
Viktkastning2017-01-23 15:54
God Jul & Gott Nytt År!2016-12-22 13:11
Kvarglömda kläder2016-12-12 11:30
Daniel årets ledare!2016-12-09 14:46
Reflexvästar2016-11-04 12:39
Kommer och går!2016-11-01 14:59
Målningen2016-10-03 10:18
Lördagens Castorama2016-09-25 11:14
NIU - Informationsträff2016-09-04 15:55
Inför SM2016-08-24 12:03
Resultattävling 3-steg!2016-08-22 11:19
Daniel Persson 2016-08-18 19:20
JSM och USM i Skåne2016-08-08 12:59
Öppettider2016-08-01 10:17
JSM Hässleholm2016-07-23 22:08
USM i Vellinge2016-07-22 13:55
Hallen öppen2016-07-20 16:48
JSM och USM2016-07-14 15:11
Hallen stängd.2016-07-13 12:14
Högt hoppat av Rasmus2016-06-14 11:35
Ungdomstävling2016-06-09 11:49
Barngrupper2016-05-30 16:33
Världsungdomsspelen.2016-05-30 16:08
Trivselregler2016-05-30 09:10
Världsungdomsspelen2016-05-25 16:19
Resultat Gubbracet 20162016-05-17 19:29
Seriematchen info2016-05-16 14:07
Seriematchen2016-05-16 14:04
Lag SM-kval2016-05-14 23:31
Samplingskvällen2016-05-11 18:34
Lag SM2016-04-30 09:03
Fanny Ernestams vecka!2016-03-19 08:00
ISM Mångkamp2016-03-14 08:57
Guld och silver i IVSM 2016-03-07 12:48
IUSM i Uddevalla2016-03-07 10:31
Theodor Thor!2016-03-05 08:46
ISM i friidrott2016-02-27 07:00
Dags för Fanny Runheim!2016-02-20 07:00
Globengalan 17 februari2016-02-16 13:28
Dags för Elins vecka!2016-02-13 07:00
Örebro Indoor Games!2015-12-03 08:01
Prova på friidrott!2015-11-18 13:29
USM och JSM-USM172015-08-26 13:12
ÖREBRO NIU-FIG2015-08-17 13:18
FANNY RUNHEIM 7:a i EYOF2015-07-31 10:44
Örebro Ungdomsgala 15/82015-07-29 10:34
FANNY 5:A I UNGDOMS-VM!2015-07-20 12:45
Jiannis i Universiaden2015-07-13 12:22
Fanny x2 i blågult2015-06-25 14:46
Friidrottsskolan 20152015-06-15 13:10
Örebro Sports Week2015-06-11 14:26
Slägga/diskustävling2015-05-29 12:57
2015-05-07 12:39
Örebro Sportsweek2015-04-29 10:17
Friidrottskola i sommar!2015-03-17 16:43
God Jul & Gott Nytt År!2014-12-24 11:33
Örebro Indoor Games!2014-11-18 10:44
Äntligen Malin!!!!2014-08-25 09:55
Nästa löparkväll 29/72014-07-06 11:47
Orienteringstävling GIH2014-06-12 16:07
Taggarna igen!2014-06-10 16:10
Strul med taggarna!2014-06-09 11:00
SPVC2014-06-02 10:51
Släggtävlingar2014-05-21 11:06
Flera kastpers i Växjö2014-03-26 14:29
Välkommen Emil!2014-03-24 15:17
Inbjudan till årsmöte!2014-03-05 12:42
Välkommen Daniel2014-03-05 12:39
Våra aktiva lyfter!!2014-02-05 10:42
Tybblelundsspelen 20142014-01-27 13:05
Inbjudan till årsmöte!2014-01-27 13:04
 
Följ oss på sociala medier!
Huvudsponsor Åstadsloppet:
 
Sponsorer och samarbetspartners:
 
Våra arrangemang:
Vi samarbetar med