Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Lär känna våra elitaktiva - Elin Östlund
2017-10-02 11:46
Elin Östlund - SM Guld på 200m utomhus 2017

Lär känna vår elitaktiva – Elin Östlund


Jag sitter ner med en tjej som är sprudlande glad, en tjej som säger att hon ända sedan barnsben haft väldigt mycket energi och haft svårt att slappna av. Hennes namn är Elin Östlund, en sprintertjej på banan, men en helt vanlig tjej till vardags.


Elin säger att hon alltid varit både snabb och energisk och att sprinten tillsammans med dansen, under en stor del av hennes liv, varit ett sätt för henne att få landa och slappna av. Redan i årskurs tre började Elin bekanta sig med friidrotten. Hennes grannes mamma var då friidrottstränare i Glanshammar och en dag valde Elin att hänga på och fastnade direkt för friidrotten. Elin hade mycket lätt för koordination och att ta till sig nya övningar, vilket hon till stor del tror beror på sin bakgrund i dansen (Elin dansade ända till 19 års ålder). Elin säger hon tror att en bakgrund inom dans eller gymnastik är mycket gynnsamt för friidrott.


Efter ca 1 års träning i Glanshammar valde Elin att byta till KFUM Örebro Friidrott då det låg närmre till hands. I KFUM började Elin i en ungdomsgrupp med Peter Forsell och Per Wilkås, som var hennes kompisars föräldrar. Det var en välfungerande grupp, men Elin kände ganska tidigt att hon hade fastnat för några grenar som hon ville utöva och att hon inte vill pendla mellan flera olika grenar. De grenar hon fastnade för var korthäck, sprint och längdhopp, där sprinten redan tidigt låg henne närmast om hjärtat. Då Elin tidigt kände att hon ville satsa all-in och få specialisera sig, valde hon vid 13–14 års ålder att gå vidare och byta grupp. Hon säger själv att hon kommer ihåg tydligt när hon bestämde sig och det var på den stora tävlingen Världsungdomsspelen. Där sprang hon sin främsta gren 200m, men det gick så dåligt att hon inte blev uttagen till en stafett som hon verkligen hade sett fram emot (dock fick hon springa ändå då en ordinarie blev sjuk).


Efter det valde hon att gå till en träningsgrupp med Patrik Tellgren. Det var ett gäng på ca 10 tjejer som körde ganska länge ihop. De hade mycket roligt och Elin kom bra överens med Patrik. På sitt första USM gick Elin till final i de grenar som hon ställde upp i (60m, 200m & 60m häck) och Elin säger själv att hon tror att hon tog medalj i alla grenarna om hon minns det rätt. Efter det gick det mycket bra några år med framgångar i form av medaljer och fina placeringar på både USM och JSM, innan hon började stöta på problem i form av skador och mentala motgångar. Elin säger att det på JSM för 19 åringar, efter att hon tagit studenten, gick riktigt dåligt och att skadorna började komma kort efter det. Hon kände av sin ljumske på hösten 2010 och i början av januari 2011 började problemen rejält. Ljumsken begränsade henne mycket ända fram till 2014 och Elin säger att hon endast kunde tävla sporadiskt och att det ibland kunde gå upp till 7 månader utan att hon kunde springa fullt ut. Våren 2014 var det så illa att Elin hade bestämt sig för att lägga skorna på hyllan och gå vidare. Hon jobbade hela sommaren därpå och tränade knappt. Där och då berättade hennes kompis och träningskollega idag, Hanna Wiss, om Nils Holmdahl som idag är Elins tränare.


Det var där och då som vändningen kom för Elin. Efter en ganska lyckad rehabiliteringsprocess kände hon sig redo att ge det hela en sista chans, något som hon är oerhört glad över att hon gjorde idag. Det var dock inte så lätt i början då Nisse och Elin skiljde sig ganska mycket åt. Elin gillade att vara fri och fick lätt infall att testa på olika saker, som kanske i stunden kändes bra, men som egentligen inte var en bra idé. Nisse var å andra sidan mycket strukturerad och ville ha koll på allt, vilket enligt Elin var precis det hon behövde, något hon insett nu i efterhand.


I och med träningen med Nisse försvann ljumskproblemen och Elin tror att det till stor del beror på att Nisse är väldigt noggrann med att bygga upp saker i sin egen takt. Elin liknar det vid när man lägger i ingredienser i en gryta. Det är mycket viktigt att allt kommer i rätt ordningsföljd och med rätt mängd, för att det skall bli bra. Träningen handlade inte längre om mängd utan mer om att göra rätt saker vid rätt tidpunkt, där allt som var meningslöst klipptes bort. Hon tror att vissa saker är mycket viktiga när man är yngre, som exempelvis löpskolning, men att sådant inte skall utgöra en lika stor del av träningen när man är äldre, då den energin kan läggas på sånt som måste göras. Hon förstår även att viss träning måste göras, som grunduthållighet, även om hon avskyr att springa långt och långsamt.


Under gymnasietiden valde Elin att gå en vanlig gymnasielinje då hon inte ville ha friidrotten i vardagen. I hallen och på tävlingar menar Elin att hon var friidrottare men att hon utanför friidrotten vill tänka på annat. Därför var det bra med ett gymnasium där hon kunde fokusera på annat och ha kompisar som inte pratade friidrott. Idag vill Elin helst avrapportera träningen med en gång till sin tränare Nils, för att sedan släppa den med en gång och ha tankar på annat när hon går därifrån.


Vi kommer in på frågan om personlig utveckling som Elin genomgått under sin karriär, en fråga som visar sig bjuda på mycket intressanta lärdomar. När Elin var 17/18 år gick det mycket bra på 200m och hon var klart bäst i sin åldersklass. Året därpå fick hon, likt många andra idrottare, en fruktansvärd prestationsångest, något som tidigare var så totalt olikt henne. När hon sprang ville hon bara få det överstökat och hennes fokus låg på rädslan för att misslyckas, istället för att fokusera på framgångar som kunde uppnås. Elin är mycket stark vid tävling idag och vill gärna förklara för andra hur hon tog sig ur det och menar att det hela börjar med att man måste rannsaka sig själv, något hon fick mycket tid åt i samband med sina ljumskproblem. Det första steget var att frånkoppla sig själv från friidrotten och att den inte speglade henne som person. Hon hittade även tillbaka till anledningen varför hon höll på med friidrotten och det var glädjen till att springa, något som fick henne att genomlida alla år med skador. Hon älskade att springa och hoppet om att få uppleva den glädjen och känslan fullt ut igen, höll henne kvar. En viktig aspekt var att Elin vände det från att vid tävlingar fokusera på det bästa scenariot istället för att fokusera på det värsta som kunde hända. Hon menar att det värsta som kan hända är att man inte vinner eller att man kommer sist – men vad spelar det för roll? Man måste våga ta chansen istället för att vara rädd för att misslyckas, då har man inget att förlora. Elin betonar dock att den mentala resan tagit henne tid och att hon arbetat mycket med den. Beundransvärt nog så har hon faktiskt gjort det på egen hand.


Elin säger själv att hon inte är den typiske elitaktive och att de flesta ofta får en annan bild av henne än hur hon egentligen är. Många tror att hon skall vara strikt och hård för att hon är utbildad jurist och elitaktiv, men i själva verket är Elin som en centrifug i huvudet och kan vara världens flamsigaste person, fram tills att hon skall göra sina övningar i friidrotten, eller när hon står i startblocken. Då stannar centrifugen och all fokus blir enkelriktad, något som Elin verkligen uppskattar då hon känner att det är en av de få stunder då hon verkligen känner sig helt samlad och fokuserad.


Något som alltid sporrat Elin är också att hon älskar tävlingsmomentet och framförallt i sprint. Desto bättre personer som är med, desto bättre känner Elin att hon presterar. Det som sporrar henne är att man under en kort stund måste göra det bästa man kan, att det är där och då det gäller under några sekunders tid. Elin säger att hon inte funderar så mycket inför loppen utan att hon samlar all energi för att gå all-in när det verkligen gäller. Hon vill dock betona att detta är något som fungerar för henne och att det inte nödvändigtvis behöver fungera för alla personer, utan att man måste hitta sin grej som fungerar för att skapa rätt inställning och rätta förutsättningar. För Elin så handlar det mycket om att le och skratta inför tävlingar och att gärna prata mycket. Det är hennes grej. Elin säger att man inte måste vara på ett visst sätt utan att man måste hitta sitt eget sätt att slappna och njuta av friidrotten. Elin vill verkligen poängtera att det är viktigt att man njuter av friidrotten och att det är därför man håller på.


Elins resa mentalt är som sagt lång, men hon säger att det är viktigt att man vid eventuella mentala låsningar börjar gå igenom varför man ägnar sig åt friidrotten, eller för den delen något annat i livet och hitta tillbaka till glädjen, som bör vara det som motiverar en i grund och botten. Elin säger även att man redan sätter sin mentala inställning när man kliver in på arenan eller i hallen. Redan vid avprickningen kan man se vilken inställning man har. Elin säger att man skall gå fram till avprickningstavlan och få glädje över att möta tuffa konkurrenter, det ger dig ju en fantastisk möjlighet att kunna få slå andra som är duktiga. Elin tycker det är oerhört viktigt att alltid se det ur en positiv synvinkel och att inte trycka ner sig själv. Se alltid dig själv som en potentiell segrare och våga ge allt, för då har du inget att förlora. Sedan menar Elin att man givetvis får vara missnöjd, det var hon på SM på 100m, där hon kom trea. Elin betonar dock att det inte är placeringen hon är missnöjd med utan sättet som hon gjorde loppet på. Det är enligt henne mycket viktigt, att man förstår varför man är missnöjd. Något som är oerhört viktigt är också att man måste inse sina egna misstag för att kunna utvecklas och att våga erkänna för sig själv när man inte gjort något bra, så att man vet hur man skall ta sig vidare och utvecklas. Idag är hon mycket konstruktiv och efter att hon under en kort tid varit missnöjd och begrundat vad hon kunde gjort bättre i sitt lopp så släpper hon det helt och går vidare. I grund och botten tror Elin att prestationsångest grundar sig i att man inte vågar erkänna för sig själv när man inte gjort bra ifrån sig och att det är okej att allt inte stämmer hela tiden. Man får lära sig av det man gjort dåligt och förbättra sig till nästa gång, det finns ingen annan att beskylla.


Vi kommer in på ämnet målsättningar och Elin menar att man inte måste svara eller dela med sig av dessa utan att man kan hålla dem för sig själv, med sin tränare, så länge man har dem klart för sig. Hon pratar endast med Nisse om dem och menar att det är viktigt att både ha drömmar och mål. Elin menar att en dröm blir ett mål när man börjar jobba för drömmen. Hon betonar dock kommunikationen med tränaren, vilket fungerar mycket bra med Nisse. Det är väldigt viktigt att ha en öppen kommunikation och säga rakt ut vad man tycker och tänker istället för att hålla på det. Man skall kunna lyssna in varandra och arbeta gemensamt för att lyckas få det till ett vinnande koncept. Elin betonar även att det är väldigt viktigt att man gör saker för sin egen skull och att man förstår varför man gör det. Man måste även vara tydlig med vad man själv vill.


Elin delar dock med sig av att det är 200m som hon ser fram emot mest, då hon tror att hennes utvecklingspotential är störst i den grenen. Övergången mellan acceleration och maxfart har alltid varit Elins starkaste sida och det är även det hon tror att hon kan utveckla mest. 


Jag frågar Elin varför hon är så bra idag och ber henne sammanfatta det kort: 


·       Hon älskar det hon gör

·       Hongör saker ordentligt

·       Hon håller sig skadefri

·       Hon är i en träningsgrupp där hon trivs med en bra tränare

·       Hon trivs bra med jobb och träning. Omgivningen fungerar bra.

·       Hon älskar att utmana dig själv.


Elin vill även nämna sin Diamond League upplevelse från i somras. Hon visste att hon skulle få möta motståndare som var mycket bättre än henne själv, men istället för att fångas av negativa tankar så tänkte hon ”Jäklar vad roligt, äntligen får jag chansen”. Elin säger att hon tyckte att det var grymt inspirerande och att hon nästa gång skall vara med dem där fram och slåss. Känslan av att hon nästan är där nu, gav henne en otrolig kick.


Idag bor Elin med sin sambo Alexander som hon tror är väldigt bra för henne. Han är mycket lugnare än Elin och får henne att slappna av och inte fokusera på friidrotten. Deras samtalsämnen handlar om helt andra saker. Utöver friidrotten har Elin som tidigare nämnt alltid gillat att dansa, vilket hjälpt henne att slappna och få utlopp för sin stora mängd energi, där tankar spretar åt alla håll, där hon vill få allt gjort på en gång. Elin beskriver sin hjärna som en tvättmaskin som går på högvarv och snurrar, där lite strumpor flyger ut då och då. När man väl öppnar den är dock strumporna borta. Görs inte sakerna på en gång blir de lätt bortglömda. Elin säger själv att hennes bästa sida inte är att planera utan att hon gillar att vara kreativ och fri. Hon dansar till musik och lagar mat, där hon får utlopp för sin kreativitet. Bakning gillar hon inte alls dock, för där måste hon följa tydliga recept. Det är därför Elin menade att det i början var kämpigt med Nisse som var så strukturerad, en kombination som dock var både nödvändig och oerhörd framgångsrik. Utöver ovannämnda intressen gillar Elin även att kolla på tv-serier. Filmer orkar hon inte med dock för så längre orkar hon inte sitta still.


Elin är utbildad jurist och jobbar 80% som överförmyndarhandläggare där hon ser över verksamheten hos godemän, förmyndare och förvaltare. Bland annat utreder hon behovet av Godman. Innan när Elin pluggade, upplevde hon att hon hade för mycket frihet och att det fungerar mycket bättre nu när det är mer strukturerat med jobbet vilket hon mår bra av. Hon valde dock att gå ner från 100% till 80% för att få mer tid till återhämtning. Elin nämner även att hon vid sidan av jobbet även startat upp ett företag, där målet är att knyta samarbeten med företag kopplat till hennes satsning.


Tiden tillsammans med Nisse har genererat många framgångar och mycket glädje och motivation är idag på topp och siktet är riktat mot nya mål. Elin vill även tacka några personer som betytt mycket för henne och det är hennes familj, Nisse, Patrik och Hanna. Personerna som ingår i hennes träningsgrupp är också mycket viktiga för henne.


Avslutningsvis vill Elin likt våra tidigare elitaktiva ge några viktiga tips till yngre aktiva som är på väg uppåt:


·       Ha roligt och njut av vad du gör.

·       Våga ta chansen och räds inte för att misslyckas – Fokusera på det bästa utfallet.

·       Våga utmana dig själv.

·       Kör på och tänk inte så mycket.

·       Tro på dig själv och ha en omgivning som tror på dig och din satsning.


Elins Meriter:


Internationella mästerskap och landskamper

2017 -               IEM i Belgrad semifinal 60 m, Finnkamp 100m, 200m, 4x100m, Nordiska landskampen 60m

2016 -               EM i Amsterdam 4x100 m, Finnkamp 100m, 4x100m

2015 -               IEM Prag semifinal 60m, Finnkamp 100m, 4x100m, Nordiska landskampen 60m


Svenska mästerskap

2017 -               SM-guld 200m, SM-brons 100m, ISM-guld 60m

2016 -               SM-brons 100m, final 200m, SM-silver 60m

2015-                SM-silver 100m, SM-brons 60 m

2012-                ISM-brons 60m, ISM-silver 200m


Tiden innan Elin blev Senior:

Innan 2015 och comeback tog Elin SM-medaljer på ungdoms- och juniornivå. Hon deltog även på ungdomsfinnkampen 2008, samt på nordiska landskamper som junior. År 2009 deltog Elin i JEM19 på 200m och 2013 JEM22 4x100m.                          


Nyhetsarkiv
Angående Coronaviruset!2020-04-07 12:08
Öppentider i påsk! 2020-04-06 11:30
Stipendiater!2020-04-01 09:43
Årsmötet!2020-03-18 14:01
Vaktutbildning2020-03-05 08:57
Fler funktionärer!2020-02-20 14:47
Häng med till Romme!2020-02-14 14:41
Personalförändring2020-02-14 07:41
Tidsprogram stavtävling2020-02-13 10:40
Öppettider Jul/Nyår2019-12-09 11:01
2019-11-20 16:25
Utbildningsvecka V.442019-10-17 11:31
Tjejforum 19 september2019-09-04 12:22
SM till helgen!2019-08-28 16:49
Utbildning 13 augusti2019-08-05 10:52
Kast-Tävling2019-07-18 19:50
KFUM-Kampen i helgen!2019-04-29 21:11
Friidrottsskolan 20192019-03-20 11:51
3 Medaljer på IUSM!2019-03-11 13:51
USM i helgen!2019-03-08 16:10
IJSM!2019-02-27 11:19
Klubb-Profil 20192019-02-14 12:40
Årsmöte 21 mars2019-01-29 15:17
Tack alla för i helgen!2019-01-15 13:47
Utbildande träning! 2019-01-08 14:36
Julavslutning2018-12-18 11:02
Tjejforum - 12 december 2018-11-28 11:12
Å-stadsloppet KidsRun!2018-08-30 11:00
SM, DM & Finnkampen2018-08-28 12:27
Föreningsvecka på ICA2018-08-28 12:23
Framgångar i helgen!2018-08-06 13:05
Tjejforum 11 Juli 19.152018-06-07 14:14
Stafett-SM & JVM kval!2018-05-29 15:49
Välkommen Emma Jansson!2018-04-20 11:13
Tjejforum 3 april2018-03-27 18:28
Händelserik helg!2018-02-12 10:17
Finnkampen.2017-07-11 15:30
Friidrottsskolan 20172017-04-04 12:50
IEM & IUSM i helgen!2017-03-06 10:27
Årsmöte 22 mars2017-02-08 08:38
Stavtävling2017-01-24 09:46
Viktkastning2017-01-23 15:54
God Jul & Gott Nytt År!2016-12-22 13:11
Kvarglömda kläder2016-12-12 11:30
Daniel årets ledare!2016-12-09 14:46
Reflexvästar2016-11-04 12:39
Kommer och går!2016-11-01 14:59
Målningen2016-10-03 10:18
Lördagens Castorama2016-09-25 11:14
NIU - Informationsträff2016-09-04 15:55
Inför SM2016-08-24 12:03
Resultattävling 3-steg!2016-08-22 11:19
Daniel Persson 2016-08-18 19:20
JSM och USM i Skåne2016-08-08 12:59
Öppettider2016-08-01 10:17
JSM Hässleholm2016-07-23 22:08
USM i Vellinge2016-07-22 13:55
Hallen öppen2016-07-20 16:48
JSM och USM2016-07-14 15:11
Hallen stängd.2016-07-13 12:14
Högt hoppat av Rasmus2016-06-14 11:35
Ungdomstävling2016-06-09 11:49
Barngrupper2016-05-30 16:33
Världsungdomsspelen.2016-05-30 16:08
Trivselregler2016-05-30 09:10
Världsungdomsspelen2016-05-25 16:19
Resultat Gubbracet 20162016-05-17 19:29
Seriematchen info2016-05-16 14:07
Seriematchen2016-05-16 14:04
Lag SM-kval2016-05-14 23:31
Samplingskvällen2016-05-11 18:34
Lag SM2016-04-30 09:03
Fanny Ernestams vecka!2016-03-19 08:00
ISM Mångkamp2016-03-14 08:57
Guld och silver i IVSM 2016-03-07 12:48
IUSM i Uddevalla2016-03-07 10:31
Theodor Thor!2016-03-05 08:46
ISM i friidrott2016-02-27 07:00
Dags för Fanny Runheim!2016-02-20 07:00
Globengalan 17 februari2016-02-16 13:28
Dags för Elins vecka!2016-02-13 07:00
Örebro Indoor Games!2015-12-03 08:01
Prova på friidrott!2015-11-18 13:29
USM och JSM-USM172015-08-26 13:12
ÖREBRO NIU-FIG2015-08-17 13:18
FANNY RUNHEIM 7:a i EYOF2015-07-31 10:44
Örebro Ungdomsgala 15/82015-07-29 10:34
FANNY 5:A I UNGDOMS-VM!2015-07-20 12:45
Jiannis i Universiaden2015-07-13 12:22
Fanny x2 i blågult2015-06-25 14:46
Friidrottsskolan 20152015-06-15 13:10
Örebro Sports Week2015-06-11 14:26
Slägga/diskustävling2015-05-29 12:57
2015-05-07 12:39
Örebro Sportsweek2015-04-29 10:17
Friidrottskola i sommar!2015-03-17 16:43
God Jul & Gott Nytt År!2014-12-24 11:33
Örebro Indoor Games!2014-11-18 10:44
Äntligen Malin!!!!2014-08-25 09:55
Nästa löparkväll 29/72014-07-06 11:47
Orienteringstävling GIH2014-06-12 16:07
Taggarna igen!2014-06-10 16:10
Strul med taggarna!2014-06-09 11:00
SPVC2014-06-02 10:51
Släggtävlingar2014-05-21 11:06
Flera kastpers i Växjö2014-03-26 14:29
Välkommen Emil!2014-03-24 15:17
Inbjudan till årsmöte!2014-03-05 12:42
Välkommen Daniel2014-03-05 12:39
Våra aktiva lyfter!!2014-02-05 10:42
Tybblelundsspelen 20142014-01-27 13:05
Inbjudan till årsmöte!2014-01-27 13:04
 
Följ oss på sociala medier!
Huvudsponsor Åstadsloppet:
 
Sponsorer och samarbetspartners:
 
Våra arrangemang:
Vi samarbetar med