Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Lär känna våra elitaktiva - Hanna Wiss
2017-06-19 15:01
Hanna kommer under närmaste tiden att ha tillgång till vår instagram @kfumorebro_friidrott där ni kan följa hennes tränings och tävlingsvardag nu under sommaren.

Lär känna vår elitaktiva – Hanna Wiss

Hanna Wiss är uppvuxen i Mariehamn som är Ålands enda stad. Båda hennes föräldrar har sitt ursprung i Finland, liksom hennes övriga släkt. Hon kommer från en mycket idrottsintresserad familj och Hanna säger själv att hon tidigt kom in i idrotten, men att det hela startade med gymnastiken, en idrott som hon ägnade sig åt från unga år ända till 15 års ålder. I och med att Hanna hade två äldre systrar som själva ägnade sig åt gymnastik, så hamnade hon i en grupp med äldre barn, något som hon aldrig såg som ett problem då hon redan som barn var väldigt fysiskt stark. Detta var något som kunde reta gallfeber på vissa killar som kom och testade gymnastik och märkte att det fanns en fyra år yngre tjej som slog dem i allt!


På somrarna utövade Hanna inte någon gymnastik utan då var familjen i Österbotten på ett lantställe som tillhörde släkten. I dessa trakter anordnades det knattetävlingar i friidrott och det var här som Hanna första gången bekantade sig med friidrotten. Detta var vid 8-9 års ålder och hon har än idag kvar en kompis därifrån, som hon själv säger att hon skrev med senast idag. I och med friidrotten blev det ännu mer tydligt för Hanna att hon hade en fysisk talang. Detta var någon hon redan märkt i gymnastiken, men i friidrotten blev det så tydligt då allt mättes där man fick det svart på vitt.


Fram till 15 års ålder körde Hanna endast friidrott på somrarna och ganska sporadiskt, innan dess var det bara gymnastiken som gällde. I och med att hon alltid tränat i en grupp med äldre ungdomar, började även folk försvinna från gruppen då många tog studenten och flyttade. I samband med detta började Hannas fokus allt mer att riktas mot friidrotten. Valet blev också mer naturligt då hennes mellansyster, som alltid varit Hannas vägledare och hennes närmaste förebild, själv hade ägnat sig åt friidrott mellan 15-18 års ålder. När Hanna ville testa friidrott pratade hon med systerns tränare och till en början skulle hon bara träna friidrott under sommaren, men det blev så att hon fortsatte. Detta var under sommaren 2006 och hennes grupp bestod av henne själv och två tjejer till.


Framgångarna hade dock kommit redan innan Hanna började träna. Sommaren 2005 ville hon testa tävla i friidrott lite mer och hon fick direkt silver på finska mästerskapen för 14 åringar på 100m. Hon var även statistiktvåa på 300m redan innan hon började träna. Ibland var hon även med och representerade Åland i tävlingssammanhang. I samband med sommaren 2006 när hon hade börjat träna så gick det ännu bättre och vann direkt två finska juniormästerskapsmedaljer på 100m & 300m. Året därpå, när hon hade tränat i ett år vann hon guld i 100m, 300m & längdhopp. Som 16 åring var hon med i sin första landskamp nere i Göteborg, i ungdomsfinnkampen. Där mötte hon Moa Hjelmer på 200m och 400m och där såg Hanna vilken talang Moa Hjelmer var, men också att hon själv kunde bli bra på 400m med lite mera träning.


På ungdomsfinnkampen 2008 mötte Hanna Elin Östlund, som idag är hennes träningspartner, för första gången, på 200m i en jämn kamp där Elin vann med två hundradelar. Sedan dess har Hanna känt Elin och de har haft kontakt och sett varandra på landslagssammanhang sedan 17 års ålder.


2008 slutade Hanna med 400m, som egentligen var hennes favoritgren. Anledningen till detta var att hon kämpade med sköldkörtelproblem och det har varit hennes största motståndare sedan dess. Under sommaren 2009 orkade hon knappt jogga vissa dagar. Hanna säger själv att sköldkörteln påverkar allt i kroppen och bland annat värmeregleringen, vilket gjorde att hon frös mycket. Sedan hon fick problemet har hon försökt reglera med medicin, men hon har känt att energin inte riktigt räcker till för att bedriva 400m träning.


Idag har Hanna anpassat livet efter sitt problem och hon vet idag hur hon skall göra rätt val för att orka. Hon har märkt att hennes kropp tar längre tid på sig att anpassa sig till ny träning framförallt. Under de senaste två åren har hon även accepterat sitt problem och att hon måste träna annorlunda, vilket också bidragit till att det fungerat bättre. Mellan 20-24 års ålder kämpade Hanna med att hitta rätt med problemet, men hon känner att hon idag kommit en bra bit på vägen.  Hon säger själv att det är ärftligt och att hennes mor har haft liknande problem.


Vid 19 års ålder tog Hanna studenten och sommaren därefter var hennes mest lyckade i friidrott, varifrån hon har de flesta av sina pers. Hon var bland annat med i nordiska mästerskapen där hon tog 3 guld och 1 silver, detta trots sina problem med sköldkörteln. Sommaren efter studenten flyttade Hanna till Örebro efter att ha valt mellan Stockholm och Örebro. Hon valde dock slutligen Örebro då det fanns en idrottslärarutbildning och att hon redan kände Elin där. Hon tyckte också att det kändes bättre att flytta till en stad som var mindre än Stockholm.


Till en början tränade Hanna med Patrik Tellgren och Patrik Lado som var Elins tränare. Träningen skiljde sig dock mycket från träningen på Åland så det blev för mycket för hennes kropp att anpassa sig till i och med sköldkörtelproblemen. Hon valde istället att fortsätta med sin tränare Frank Ottesen från Åland som han haft under hela sin junior och ungdomstid. Hon följde Franks program fram till 2013.


Ända sedan 2008 hade Hanna haft mycket problem med sina baksidor, som hon delvis tror berott på hennes sköldkörtel. Hon fick ofta små bristningar och kramper. Efter att hon rehabiliterat baksidorna 2012-2013 tog hon kontakt med Nils Holmdahl och inledde ett samarbete. Kontakten med Nils säger Hanna att hon fick genom universitetet där hon hade Nils i en kurs i träningslära. Nisse som han kallas, pratade mycket om spänst och Hanna kände att det var det hon ville utveckla. Hanna hade hoppat 5,93 som 16-åring och 6,00 som 19 åring och hon kände att hon ville utveckla längdhoppet vidare. En bidragande anledning till att hon valde längdhoppet var för att hon inte kunde köra så mycket uthållighet i och med sin brist på energi. Hon tänkte att om hon redan nu hoppade så bra i längd utan särskilt bra spänst så skulle hon kunna utvecklas där genom att utveckla sin spänst.


Till en början tränade Sofie Lundberg och Hanna Wiss under Nisses ledning och efter ett års träning började hon känna effekt av träningen och ökade sitt personbästa från 6.00 till 6.27 och hon var även stabil med sin hoppning över 6m. Hon tog kort därefter silver på finska mästerskapen och var med på sin första seniorlandskamp. Hon säger själv att hon var aktuell för en första seniorlandskamp redan 2010, men att hon blev tilldelad nordiska mästerskapen istället, som var en juniortävling. Hanna tror att det var helt rätt val, då det blev en morot för henne senare.


2014 var året då Hanna fick hopp om en fungerande kropp då hon kände att hon kunde börja leverera igen och att hon fick koll på kroppen. Den sommaren pratade hon med Elin som hade haft det väldigt tufft just då och Hanna tipsade om att komma till Nisses grupp och att hon skulle behöva den strukturen som han hade i sin träning. Hanna uppmanade Elin att testa innan hon valde att sluta och hösten 2014 hakade hon på – något som visat sig vara mycket gynnsamt för Elins utveckling.


Under 2014 träffade Hanna även Elisabeth Lithell, som idag ingår i samma träningsgrupp, för första gången under finnkampen i uppvärmningstunneln.  De började prata och fattade tycke för varandra direkt trots att de tillhörde olika länder och körde olika grenar. Vid vintern 2015 var Elisabeth här och testade och började vistas i staden.


Efter att Elin hade hakat på under hösten 2014 säger Hanna att hon gick ut för hårt och kraschade både mentalt och kroppsmässigt och kände sig väldigt sliten. Hanna ville kunna hänga på Elin i träningen, men det fungerade inte helt energimässigt. Hon säger själv att 2014-2015 inte gick bra energimässigt. Under hösten 2015-2016 tog Hanna ett break från att köra efter träningsprogram då hon kände att hon behövde hitta rätt igen. Det är först nu under 2017 som hon kör efter program igen, men på sitt sätt som hon själv säger. Hon vet nu hur hennes kropp fungerar och känner att hon har väldigt bra koll själv. Hanna säger att hon älskar att träna med gruppen, men att hon ibland behöver egna träningar utanför som är anpassade efter bara henne.


I år har Hanna bestämt sig att hon vill testa 200m då hon älskar det. Med hjälp av en kostexpert, skall hon försöka få energi till det. Hon har inte satt upp alltför mycket resultatmål, då hon känner att det inte fungerar bra ihop med hennes sköldkörtelproblem. Hanna menar att det inte är bra att ha ”tunnelseende” under långa perioder när hon ständigt måste lyssna på kroppen. Det största målet är att hitta balans i allt - energimässigt, i träningen och i övriga livet. Hanna säger dock att hon gärna vill radera sina gamla rekord från 2010 och ta sig vidare. Hon säger att det skulle kännas mycket skönt, då hon i samband med det skulle kunna lämna alla dessa år med problem bakom sig.


Utöver friidrotten så bor Hanna med sin sambo Oskar och de gillar att alltid ha något projekt på gång. De tror att de alltid vill ta det lugnt, men Hanna säger att de snabbt blir rastlösa och vill få något att göra. De har nyligen köpt lägenhet och jobbar med den. Hanna säger att hon och Oskar brukar åka till Åland till familjens stuga en månad varje sommar. Yrkesmässigt så jobbar Hanna som lärare och hon brinner för att påverka till att ungdomar skall få upp ögonen för vilket fantastiskt verktyg idrott och hälsa är och vad det gör för alla plan av fysisk och mental hälsa.

Då Hanna kommer från en företagsam familj, har det även fallit sig naturligt att hon startat ett eget företag. Företaget centrerar sig kring hälsa där Hanna känner att hon kan bidra med mycket, inte minst för att hon verkligen vet vad ohälsa är. En av hennes största drivkrafter är att hjälpa andra och det går även i linje med hennes företag.


Hanna avslutar med att ge tre starka tips till yngre aktiva på väg uppåt:

·    ”Idrotten är inte allt i livet, försök även hitta glädje i annat utanför idrotten. Det är bra att ha något annat att luta sig mot under tyngre perioder.”


·    ”Sträva alltid efter att ha roligt i ditt idrottande och gläds åt att friidrotten är en så pass rättvis idrott som den är”


·    ”Även om man är i en grupp där flera har samma program, måste man lyssna på sin kropp och hitta vad man behöver utveckla för att nå nästa steg. Hittar man dessa svaga länkar finner man också drivkraften och motivationen, vilket leder till att man verkligen tror på det man gör”.


Meriter som ungdom:

Finska mästerskapsmedaljer: 11 guld, 9 silver, 1 brons

Nordiska Mästerskapsmedaljer: 4 guld, 1 silver, 1 brons 

Baltiska Mästerskapsmedaljer: 1 guld

Landslagsuppdrag: 2007, 2008, 2009, 2010, 2012  


Meriter som senior:

Finska mästerskapsmedaljer: 2 silver, 1 brons

Landslagsuppdrag: 2014, 2016  


Personbästan:

60m: 7,63 (2017)

100m: 12,01 (2010)

200m: 24,52 (2010)

300m: 40,02 (2008)

400m: 57,11 (2007)

Längd: 6,27 (2014)


Hanna kommer under närmaste tiden att ha tillgång till vår instagram @kfumorebro_friidrott där ni kan följa hennes tränings och tävlingsvardag nu under sommaren.Nyhetsarkiv
Angående Coronaviruset!2020-04-06 11:43
Öppentider i påsk! 2020-04-06 11:30
Stipendiater!2020-04-01 09:43
Årsmötet!2020-03-18 14:01
Vaktutbildning2020-03-05 08:57
Fler funktionärer!2020-02-20 14:47
Häng med till Romme!2020-02-14 14:41
Personalförändring2020-02-14 07:41
Tidsprogram stavtävling2020-02-13 10:40
Öppettider Jul/Nyår2019-12-09 11:01
2019-11-20 16:25
Utbildningsvecka V.442019-10-17 11:31
Tjejforum 19 september2019-09-04 12:22
SM till helgen!2019-08-28 16:49
Utbildning 13 augusti2019-08-05 10:52
Kast-Tävling2019-07-18 19:50
KFUM-Kampen i helgen!2019-04-29 21:11
Friidrottsskolan 20192019-03-20 11:51
3 Medaljer på IUSM!2019-03-11 13:51
USM i helgen!2019-03-08 16:10
IJSM!2019-02-27 11:19
Klubb-Profil 20192019-02-14 12:40
Årsmöte 21 mars2019-01-29 15:17
Tack alla för i helgen!2019-01-15 13:47
Utbildande träning! 2019-01-08 14:36
Julavslutning2018-12-18 11:02
Tjejforum - 12 december 2018-11-28 11:12
Å-stadsloppet KidsRun!2018-08-30 11:00
SM, DM & Finnkampen2018-08-28 12:27
Föreningsvecka på ICA2018-08-28 12:23
Framgångar i helgen!2018-08-06 13:05
Tjejforum 11 Juli 19.152018-06-07 14:14
Stafett-SM & JVM kval!2018-05-29 15:49
Välkommen Emma Jansson!2018-04-20 11:13
Tjejforum 3 april2018-03-27 18:28
Händelserik helg!2018-02-12 10:17
Finnkampen.2017-07-11 15:30
Friidrottsskolan 20172017-04-04 12:50
IEM & IUSM i helgen!2017-03-06 10:27
Årsmöte 22 mars2017-02-08 08:38
Stavtävling2017-01-24 09:46
Viktkastning2017-01-23 15:54
God Jul & Gott Nytt År!2016-12-22 13:11
Kvarglömda kläder2016-12-12 11:30
Daniel årets ledare!2016-12-09 14:46
Reflexvästar2016-11-04 12:39
Kommer och går!2016-11-01 14:59
Målningen2016-10-03 10:18
Lördagens Castorama2016-09-25 11:14
NIU - Informationsträff2016-09-04 15:55
Inför SM2016-08-24 12:03
Resultattävling 3-steg!2016-08-22 11:19
Daniel Persson 2016-08-18 19:20
JSM och USM i Skåne2016-08-08 12:59
Öppettider2016-08-01 10:17
JSM Hässleholm2016-07-23 22:08
USM i Vellinge2016-07-22 13:55
Hallen öppen2016-07-20 16:48
JSM och USM2016-07-14 15:11
Hallen stängd.2016-07-13 12:14
Högt hoppat av Rasmus2016-06-14 11:35
Ungdomstävling2016-06-09 11:49
Barngrupper2016-05-30 16:33
Världsungdomsspelen.2016-05-30 16:08
Trivselregler2016-05-30 09:10
Världsungdomsspelen2016-05-25 16:19
Resultat Gubbracet 20162016-05-17 19:29
Seriematchen info2016-05-16 14:07
Seriematchen2016-05-16 14:04
Lag SM-kval2016-05-14 23:31
Samplingskvällen2016-05-11 18:34
Lag SM2016-04-30 09:03
Fanny Ernestams vecka!2016-03-19 08:00
ISM Mångkamp2016-03-14 08:57
Guld och silver i IVSM 2016-03-07 12:48
IUSM i Uddevalla2016-03-07 10:31
Theodor Thor!2016-03-05 08:46
ISM i friidrott2016-02-27 07:00
Dags för Fanny Runheim!2016-02-20 07:00
Globengalan 17 februari2016-02-16 13:28
Dags för Elins vecka!2016-02-13 07:00
Örebro Indoor Games!2015-12-03 08:01
Prova på friidrott!2015-11-18 13:29
USM och JSM-USM172015-08-26 13:12
ÖREBRO NIU-FIG2015-08-17 13:18
FANNY RUNHEIM 7:a i EYOF2015-07-31 10:44
Örebro Ungdomsgala 15/82015-07-29 10:34
FANNY 5:A I UNGDOMS-VM!2015-07-20 12:45
Jiannis i Universiaden2015-07-13 12:22
Fanny x2 i blågult2015-06-25 14:46
Friidrottsskolan 20152015-06-15 13:10
Örebro Sports Week2015-06-11 14:26
Slägga/diskustävling2015-05-29 12:57
2015-05-07 12:39
Örebro Sportsweek2015-04-29 10:17
Friidrottskola i sommar!2015-03-17 16:43
God Jul & Gott Nytt År!2014-12-24 11:33
Örebro Indoor Games!2014-11-18 10:44
Äntligen Malin!!!!2014-08-25 09:55
Nästa löparkväll 29/72014-07-06 11:47
Orienteringstävling GIH2014-06-12 16:07
Taggarna igen!2014-06-10 16:10
Strul med taggarna!2014-06-09 11:00
SPVC2014-06-02 10:51
Släggtävlingar2014-05-21 11:06
Flera kastpers i Växjö2014-03-26 14:29
Välkommen Emil!2014-03-24 15:17
Inbjudan till årsmöte!2014-03-05 12:42
Välkommen Daniel2014-03-05 12:39
Våra aktiva lyfter!!2014-02-05 10:42
Tybblelundsspelen 20142014-01-27 13:05
Inbjudan till årsmöte!2014-01-27 13:04
 
Följ oss på sociala medier!
Huvudsponsor Åstadsloppet:
 
Sponsorer och samarbetspartners:
 
Våra arrangemang:
Vi samarbetar med