Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Lär känna våra elitaktiva - Rasmus Carlsson
2017-04-05 12:02

Lär känna våra elitaktiva – Rasmus Carlsson

Rasmus är född och uppvuxen i den lilla byn Djurmo i hjärtat av Dalarna, där öster- och västerdalälven möts. Som så många andra ungdomar höll han på med flera olika idrotter, men han upptäckte tidigt att han hade talang för friidrott, främst i kast med liten boll. Då Rasmus kom från en friidrottintresserad familj höll han sig ständigt sysselsatt med olika idrottsaktiviteter och med en friidrottsanläggning nära hemmet föll det sig naturligt med friidrotten. Rasmus började med friidrotten redan i 6-7 års ålder i klubben Djurmo Sifferbo IF tillsammans med sin bror Sebastian, som till en början var den i familjen som kammade hem alla medaljer när de åkte på tävlingar. Rasmus var bara den ständiga tog-sig till-final-killen och hade han tur knep han ett eller annat brons. Med hjälp av sina föräldrar, som själva hade ett idrottsintresse, pushades han att fortsätta med friidrotten, trots en hel del motgångar.


Brodern Sebastian har betytt mycket för Rasmus idrottssatsning. Sebastian sågs av många som en stor talang (gjorde bland annat 1.90 i höjd som 14åring, och har fortfarande familjerekordet på 2.02 som 18åring), och blev på så sätt en motståndare att sträva och tävla emot. Han såg det inte som knäckande att hans bror var så mycket bättre utan snarare som en morot. I och med att Rasmus märkte att han själv hade talang för friidrotten blev det också mer och mer fokus på denna och tillslut vid 12-13 års ålder var det bara den som gällde för honom. Tidigare idrotter han har ägnat sig åt är bland annat fotboll, innebandy, judo och street-dance. I och med att Rasmus ville satsa så bytte han vid 13 års ålder till Borlängeklubben Kvarnsvedens GOIF, främst för att det fanns fler äldre aktiva och tränare.


Vid 13-15 års ålder var Rasmus en flitig utövare av en mängd olika grenar. Tillsammans med sin familj reste han land och rike runt för att tävla (b.la. världsungdomsspelen) och då han ville få ut så mycket som möjligt från varje tävling, anmälde hans föräldrar honom i 6-7 grenar varje helg. Därav föll sig också mångkampen väldigt naturligt för honom. Idag är Rasmus huvudsakliga gren stavhopp, något han började med vid 13 års ålder i Kvarnsveden under tränaren Janne Diffner. Varför stavhoppet tilltalat Rasmus är för att han alltid har varit lite av en våghals, något som i början ledde till att tränarna blev kallsvettiga varje gång Rasmus skulle hoppa, det var nämligen inte alltid Rasmus hamnade på mattan i sin hoppning.


Vid sitt första inne-USM kom Rasmus (15år) både 3a i mångkamp i Göteborg och i stavhopp i Malmö, och vid mångkamps-SM utomhus i Gävle samma år tog han sitt första guld.


Vid 16 års ålder blev Rasmus antagen till FIG:et (friidrottsgymnasiet) i Falun som både mångkampare och stavhoppare och i vanlig ordning följde Rasmus brorsan som hade börjat året innan. Rasmus säger att hans upplevelse av FIG:et var mycket positiv, då livet i princip bara cirkulerade kring skola och träning, något som då passade som handen i handsken för Rasmus. Under FIG-tiden tränade Rasmus 5-6 dagar i veckan och hade den välmeriterade Ulrik Mattisson som tränare (fd. tränare till Kirsten Berlin i stavhopp), som idag är grenutvecklingsansvarig för alla Sveriges mångkampare.


Det som var bra med Ulrik var att han i princip alltid var tillgänglig. Rasmus säger att han aldrig behövde vänta och att han under Ulriks ledning tränade tillsammans med västeråsaren Björn Johansson (pers i stav på 5.21) vilket var sporrande och bidrog till en mycket positiv energi, både på tävlingar och träningar. De kompletterade varandra bra och pushade alltid varandra till nya höjder.


Under sin tid på FIGet radade Rasmus upp ett antal JSM medaljer och fick även debutera i landslaget i Nordenkampen i mångkamp för juniorer (16-U23). I sin fostran lärde dalmasen sig att träna hårt och kräva lite. Han drog även den viktiga lärdomen att utvecklingen aldrig sker linjärt utan att man har sina ”ups and downs”. Ibland slår man personliga rekord, ibland blir man skadad, ibland går det åt skogen, och ibland vinner man.


När Rasmus var klar med FIG:et ville han fortsätta att satsa på friidrotten, men insåg även att han behövde göra något annat. Först läste han 1 år i högskolan i dalarna där han studerade matte och idrott. Efter det säger Rasmus att han behövde ett miljöombyte då han kände att han behövde komma bort från Dalarna. Därför flyttade Rasmus vid 23 års ålder, hösten 2011, till Örebro och bytte kort därefter klubb till KFUM Örebro Friidrott och under våren 2012 började han att träna med Daniel Magnusson och Ulf Hammarberg, där Daniel tog mångkampen, medan Ulf ansvarade för stavhoppet.


En av anledningarna till att Rasmus flyttade var att han blivit väldigt sliten och övertränad under sin sista tid i Falun. De bra resultaten uteblev och sommaren 2011 var ett riktigt bottennapp. Hösten därefter var också tung och i slutet av november drog Rasmus på sig en skada i bägge handleder och slog fästet för ena nyckelbenet ur led, allt under en och samma vecka. Vägen tillbaka var lång och i vintersäsongen hoppade Rasmus blott 4.14 i stavhoppet, något som svider rätt så rejält för någon som har ett pers på 5m. Vid mitten av 2012 började det dock att vända och Rasmus kände att det började gå bättre när han insåg att han behövde prioritera vilan mer, och inte ”kräma ur sig” varje träningspass. Innan dess hade han alltid lagt till extra träning efter varje träningspass om han inte kände sig rejält trött, vilket i slutändan ledde till att han blev på gränsen till övertränad. Sensommaren 2012 var han tillbaka när han tog silver på mångkamps-SM i Huddinge.


2013 var året då Rasmus var i sin hittills bästa form. I landskampen mellan Sverige, Finland och Estland satte han sitt nuvarande personbästa med 7526 poäng (11.33/6.86/14.28/2.00/50.78/15.92/38.78/5.07/59.28/4.54.50), vilket gjorde honom till tredje bästa man i landskampen. Senare samma sommar gjorde han även personbästa i Europacupen i Schweiz i stav med 5.20. 2014 höll på att bli ett jättebra år, men efter ett superbra träningsläger kom han hem och fick en sträckning i ljumsken som han sedan drog upp rejält på Estkampen. Efter det kunde han inte tävla ordentligt på resterande del av sommaren. År 2015 var ett lyckat år där Rasmus to ISM silver i stavhopp och även SM silver i mångkamp på samma höst. 2016 inleddes bra där Rasmus tog ISM-brons på nytt inomhus-pers i staven med 5.17. Han tog även SM-brons i mångkamp ett par veckor senare. Tyvärr gick inte sommaren som Rasmus hade hoppats, trots pers i staven med 5.22 uteblev bra resultat i övriga grenar och i mitten av sommaren skadade Rasmus ryggen, vilket ledde till att resten av sommaren blev förstörd.


Efter ryggskadan valde Rasmus att ta en paus från mångkampen och satsa på stavhoppet till 100% under Ulf Hammarbergs ledning, ett samarbete som fungerade mycket bra. Tyvärr så var olyckan framme i genrepet inför första tävling i Januari. I en stavhoppslöpning ådrog sig Rasmus en muskelbristning i höger baksida vilket gjorde att han med nöd och näppe kunde tävla på ISM, ca. 6 veckor senare. Idag fungerar dock träningen mycket bra och Rasmus är i princip helt återhämtad efter sin skada. Hans stoltheten må vara sargad, men kroppen är fortfarande stark och han ser fram emot den stundande utomhussäsongen.


Utöver sitt idrottande läser Rasmus idag till ämneslärare i svenska och idrott där han nu är inne på sin 6e termin. Innan universitetet jobbade Rasmus inom skolan som vikarie och även inom restaurang och nattklubb. Rasmus säger att utöver sitt passionerade intresse för friidrotten, är det främst skolan, hans framtida yrke, han brinner för.


Friidrotten, främst mångkampen, har gett honom otroligt mycket och format honom som människa på ett positivt sätt. Han har fått sett platser, träffat människor och gjort en mängd olika äventyr, och för det är Rasmus otroligt tacksam.


Rasmus största motivator är viljan att se hur långt han kan nå, att få nå sin högsta potential och att slippa sitta efter karriären och tänka: ”hur bra hade jag kunnat bli”. Man får bara en chans och Rasmus är villig att lägga den tid som krävs.


Framöver är det som sagt stavhopp som gäller då kroppen varit väldigt sliten efter flera års mångkamp som även tog på psyket. Han hoppas fortfarande att viljan för att tävla i fler grenar skall komma tillbaka någon gång, då han först och främst ser sig själv som tiokampare.

För att prestera när det gäller säger Rasmus att det är viktigt att lita på sin egen förmåga och att man ibland är den bästa tränaren själv.


Han avslutar intervjun med några tips till yngre aktiva som är på väg uppåt:


1.      Sätt alltid rimliga mål och bli inte för uppgiven ifall du inte uppnår dem.

2.      Glöm inte bort att man först och främst håller på för att det är roligt. Resultaten kommer desto roligare man har och man kan se dem lite som en bonus.

3.      Träning är A & O, man får ingenting gratis utan det gäller med hårt arbete för att nå dit man vill.

4.      Ha långsiktiga mål med delmål på vägen.

5.      Lyssna på kroppen – är kroppen trött så måste den ibland vila, men ibland måste man pusha sig själv även om kroppen är trött. Det gäller att hitta balansen.  

6.      Kroppen är ett verktyg som behöver vila, näring och sömn. Att hitta balansen mellan dessa parametrar är nyckeln till framgång.

 

Tillägg till de som elitsatsar från Rasmus själv.

Lyssna inte alltid på kroppen – många gånger har jag vaknat med ömmande muskler, ont i leder och senfästen, och kroppen skriker att den bara vill vila. Hade jag lyssnat varje gång kroppen stretade emot hade jag aldrig kommit så långt som jag gjort. Framgång är en produkt av hårt jäkla arbete, mycket mat och sömn. Det är genom balansen mellan dessa som man skapar möjligheten till att nå ens drömmar, att hoppa högt, springa snabbt, hoppa låntg, kasta långt, och kanske, om allt går vägen, till och med får stå övers på prispallen på ett OS. Vem vet? Men glöm inte bort att ha kul på vägen dit”


Rasmus meriter:

X-antal USM/JSM-medaljer av blandad valör

1 NM-silver i stavhopp (U23)

5 SM-brons

4 SM-silver

Landskamper (Junior/Vuxen) –                                      (7/10)

Personbästa

100m             11.25 (11.20w)

Längd            6.89

Kula               14.28

Höjd              2.00

400m             50.76

110mh           15.78

Diskus            40.73

Stav               5.22

Spjut              59.27

1500m           4.44.30

10-kamp        7526p

7-kamp (inne) 5454p

200m             22.88


Rasmus kommer under en tid framöver att få tillgång till vårt instagramkonto på: https://www.instagram.com/kfumorebro_friidrott/
Nyhetsarkiv
Angående Coronaviruset!2020-03-20 09:21
Årsmötet!2020-03-18 14:01
Vaktutbildning2020-03-05 08:57
Fler funktionärer!2020-02-20 14:47
Häng med till Romme!2020-02-14 14:41
Personalförändring2020-02-14 07:41
Tidsprogram stavtävling2020-02-13 10:40
Öppettider Jul/Nyår2019-12-09 11:01
2019-11-20 16:25
Utbildningsvecka V.442019-10-17 11:31
Tjejforum 19 september2019-09-04 12:22
SM till helgen!2019-08-28 16:49
Utbildning 13 augusti2019-08-05 10:52
Kast-Tävling2019-07-18 19:50
KFUM-Kampen i helgen!2019-04-29 21:11
Friidrottsskolan 20192019-03-20 11:51
3 Medaljer på IUSM!2019-03-11 13:51
USM i helgen!2019-03-08 16:10
IJSM!2019-02-27 11:19
Klubb-Profil 20192019-02-14 12:40
Årsmöte 21 mars2019-01-29 15:17
Tack alla för i helgen!2019-01-15 13:47
Utbildande träning! 2019-01-08 14:36
Julavslutning2018-12-18 11:02
Tjejforum - 12 december 2018-11-28 11:12
Å-stadsloppet KidsRun!2018-08-30 11:00
SM, DM & Finnkampen2018-08-28 12:27
Föreningsvecka på ICA2018-08-28 12:23
Framgångar i helgen!2018-08-06 13:05
Tjejforum 11 Juli 19.152018-06-07 14:14
Stafett-SM & JVM kval!2018-05-29 15:49
Välkommen Emma Jansson!2018-04-20 11:13
Tjejforum 3 april2018-03-27 18:28
Händelserik helg!2018-02-12 10:17
Finnkampen.2017-07-11 15:30
Friidrottsskolan 20172017-04-04 12:50
IEM & IUSM i helgen!2017-03-06 10:27
Årsmöte 22 mars2017-02-08 08:38
Stavtävling2017-01-24 09:46
Viktkastning2017-01-23 15:54
God Jul & Gott Nytt År!2016-12-22 13:11
Kvarglömda kläder2016-12-12 11:30
Daniel årets ledare!2016-12-09 14:46
Reflexvästar2016-11-04 12:39
Kommer och går!2016-11-01 14:59
Målningen2016-10-03 10:18
Lördagens Castorama2016-09-25 11:14
NIU - Informationsträff2016-09-04 15:55
Inför SM2016-08-24 12:03
Resultattävling 3-steg!2016-08-22 11:19
Daniel Persson 2016-08-18 19:20
JSM och USM i Skåne2016-08-08 12:59
Öppettider2016-08-01 10:17
JSM Hässleholm2016-07-23 22:08
USM i Vellinge2016-07-22 13:55
Hallen öppen2016-07-20 16:48
JSM och USM2016-07-14 15:11
Hallen stängd.2016-07-13 12:14
Högt hoppat av Rasmus2016-06-14 11:35
Ungdomstävling2016-06-09 11:49
Barngrupper2016-05-30 16:33
Världsungdomsspelen.2016-05-30 16:08
Trivselregler2016-05-30 09:10
Världsungdomsspelen2016-05-25 16:19
Resultat Gubbracet 20162016-05-17 19:29
Seriematchen info2016-05-16 14:07
Seriematchen2016-05-16 14:04
Lag SM-kval2016-05-14 23:31
Samplingskvällen2016-05-11 18:34
Lag SM2016-04-30 09:03
Fanny Ernestams vecka!2016-03-19 08:00
ISM Mångkamp2016-03-14 08:57
Guld och silver i IVSM 2016-03-07 12:48
IUSM i Uddevalla2016-03-07 10:31
Theodor Thor!2016-03-05 08:46
ISM i friidrott2016-02-27 07:00
Dags för Fanny Runheim!2016-02-20 07:00
Globengalan 17 februari2016-02-16 13:28
Dags för Elins vecka!2016-02-13 07:00
Örebro Indoor Games!2015-12-03 08:01
Prova på friidrott!2015-11-18 13:29
USM och JSM-USM172015-08-26 13:12
ÖREBRO NIU-FIG2015-08-17 13:18
FANNY RUNHEIM 7:a i EYOF2015-07-31 10:44
Örebro Ungdomsgala 15/82015-07-29 10:34
FANNY 5:A I UNGDOMS-VM!2015-07-20 12:45
Jiannis i Universiaden2015-07-13 12:22
Fanny x2 i blågult2015-06-25 14:46
Friidrottsskolan 20152015-06-15 13:10
Örebro Sports Week2015-06-11 14:26
Slägga/diskustävling2015-05-29 12:57
2015-05-07 12:39
Örebro Sportsweek2015-04-29 10:17
Friidrottskola i sommar!2015-03-17 16:43
God Jul & Gott Nytt År!2014-12-24 11:33
Örebro Indoor Games!2014-11-18 10:44
Äntligen Malin!!!!2014-08-25 09:55
Nästa löparkväll 29/72014-07-06 11:47
Orienteringstävling GIH2014-06-12 16:07
Taggarna igen!2014-06-10 16:10
Strul med taggarna!2014-06-09 11:00
SPVC2014-06-02 10:51
Släggtävlingar2014-05-21 11:06
Flera kastpers i Växjö2014-03-26 14:29
Välkommen Emil!2014-03-24 15:17
Inbjudan till årsmöte!2014-03-05 12:42
Välkommen Daniel2014-03-05 12:39
Våra aktiva lyfter!!2014-02-05 10:42
Tybblelundsspelen 20142014-01-27 13:05
Inbjudan till årsmöte!2014-01-27 13:04
 
Följ oss på sociala medier!
Huvudsponsor Åstadsloppet:
 
Sponsorer och samarbetspartners:
 
Våra arrangemang:
Vi samarbetar med